Korea News

11 Lagu Yang Dicipta Oleh Idol Yang Anda Mungkin Tidak Tahu.

Banyak Idola K-Pop menulis dan menyusun lagu-lagu mereka sendiri, tetapi 13 orang idol ini telah pun menulis  lagu-lagu untuk idol yang lain. Lagu-lagu ini sangat popular dan anda mungkin terkejut apabila mengetahui siapa yang sebenarnya yang menghasilkan lagu ini.

1. BTS Suga – Suga sememangnya tidak asing lagi dalam penulisan lagu. Lagu terbaru Suran, ‘Wine” adalah hasil nukilan Suga.

2. LE (EXID) – LE juga telah menulis beberapa buah lagu iaitu HyunA (“Blacklist”), K.Will ( “Sweet Girl”), dan  Verbal Jint (“Under The Ears” bersama Sanchez).

3. Junhyung (Highlight)- Dia telah mencipta lagu  Apink‘s “I Got You” dan  EXID‘s “Think About”. Ciptaan terbarunya ialah Untuk lagu debut Kriesha Chu “Trouble”

4. Rap Monster (BTS) – RM juga merupakan seorang penulis lagu yang aktif. Antara lagu ciptaanya ialah  GLAM‘s “PARTY (XXO)” dan  Homme‘s “Dilemma”.

5. Woozi ( SEVENTEEN) –  Lagu yang dihasilkan olehnya ialah lagu “Downpour” oleh I.O.I

6. Changjo ( TEENTOP) – Dia telah menghasilkan lagu untuk junior mereka UP10TION bertajuk “Party2nite” dan “Never Ending”.

7. Bobby (IKON) – Lagu yang pernah dihasilkan olehnya ialah  Lee Hi “Video”, and  PSY “Bomb”.

8. B.I  (iKON) –  Antara Lagu hasil tulisannya ialah BLACKPINK “Whistle”, WINNER “Empty” and PSY “Autoreverse”.

9. Yongguk (B.A.P) – Lagu kumpulan VIXX’ “Love Me Do”. Adalah hasil nukilannya.

10.Zico (Block B) – Dia telah mencipta lagu untuk Mino “Turtle Ship (feat. One, Andup, dan Jamezz)” juga lagu  Mino “Fear (feat Taeyang)”.

11. Jonghyun (SHINee) –  Lagu ciptaanya sememangnya agak popular seperti lagu IU “A Gloomy Clock”,  Taemin  “Pretty Boy” dan EXO “Playboy”.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *